vladerack logo

Station Geffen

In 1871 begon men serieus werk te maken om tot een “spoorweg van Tilburg langs ’s-Hertogenbosch naar Nijmegen” te komen. De “Nederlandsche Zuid-Ooster Spoorweg-Maatschappij” legde dit voornemen vast in een prospectus. Men gaf daartoe aandelen – groot 240 gulden – uit.
De gemeente Geffen kocht 5 aandelen “mits er in de gemeente eene halte zal worden gevestigd”. Het zou nog tot 2 juni 1880 duren voordat de eerste stoomlocomotief, “De Volharding”, over de rails rolde.

Op 4 juni 1881 werd het gedeelte van de spoorlijn Den Bosch-Nijmegen in gebruik genomen. Geffen kreeg zijn eigen station voor personen- en goederenvervoer. Vele Geffense producten werden per trein verzonden, bijvoorbeeld de sigaren van de Geffense sigarenfabriek, maar ook varkens en landbouwproducten. Dat kon gemakkelijk want Geffen had ook een rangeerterrein met een los- en laadplaats.

Op het station in Geffen stopte dagelijks verscheidene treinen om personen te laten in- en uitstappen en om goederen af te leveren of in te laden. Om dit alles in goede banen te leiden had Geffen dan ook zijn eigen stationschef. Daarnaast werden er ook vele wachters aangesteld voor het openen en sluiten van de spoorwegovergangen.

Jaren ’30, Station Geffen
Jaren ’50, Spoorweghuisje met op de achtergrond het station.
25 november 1961, Het overladen van bieten op de laad- en losplaats.


Door de opkomst van de vrachtauto werd het Geffens station van minder belang en stopten er dagelijks steeds minder treinen. Op het laatst was dit nog maar tweemaal daags het geval. In mei 1938 werd het station voor personenvervoer gesloten.

Vanaf mei 1965 stopten er ook geen goederentreinen meer.

Jaren ’70, Onderkomen voor de spoorwachter.


Omdat het station overbodig was geworden werd deze door de Nederlandse Spoorwegen gesloopt. Een onderkomen voor de spoorwachter bleef over. Nadat de spoorbewaking geautomatiseerd werd verdween begin jaren ’80 ook de laatste herinnering aan ‘station Geffen’. Voorheen liep er een weg van de Kerstraat naar het station, voor de oorlog Stationsstraat genoemd.

Een stoomtrein komt langs het station Geffen

meer bijzondere plekken